Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

CineΚάρταF 2013 - 2014

«Φέτος, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει τη νέα Κάρτα Μέλους, η οποία άλλαξε σύμφωνα με τα δεδομένα που διαμορφώνει  η δυναμική του Φεστιβάλ, αλλά και το ίδιο το κοινό, στοχεύοντας τόσο στην ενδυνάμωση της σχέσης των μελών του Φεστιβάλ με την ετήσια λειτουργία του Οργανισμού, όσο και στην καλύτερη δυνατόν εξυπηρέτησή τους στις μεγάλες διοργανώσεις.»

Με αυτήν την ανακοίνωση, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ενημέρωσε πριν λίγες εβδομάδες το κοινό, πως οι τιμές στην κάρτα μέλους που εκδίδει κάθε χρόνο για τις δραστηριότητες του (φεστιβάλ κινηματογράφου, φεστιβάλ ντοκιμαντέρ κ.τ.λ.), αλλάζουν. Όπως θα περίμενε κάθε νοήμον άνθρωπος, σε μια χώρα που διανύει την μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ποτέ λαός που δεν συμμετέχει σε πόλεμο, οι τιμές θα άλλαζαν προς τα κάτω. Μόνο που ως γνωστόν στην Ελλάδα εκεί που τελειώνει η λογική, ξεκινάει η πραγματικότητα.

Μέχρι πέρσι η CineΚάρταF χωριζόταν σε τρεις κατηγορίες:
  • Στην κάρτα 10ημέρου (60 ευρώ η κανονική, 40 ευρώ η εκπτωτική για ανέργους πολυτέκνους, ΑμεΑ κ.τ.λ.), όπου δικαιούσουν 3 εισιτήρια ανά ημέρα για το φεστιβάλ κινηματογράφου. 
  • Στην Ετήσια (80 ευρώ η κανονική, 50 ευρώ η εκπτωτική), όπου δικαιούσουν 4 εισιτήρια ανά ημέρα για το φεστιβάλ κινηματογράφου και 4 εισιτήρια ανά ημέρα για το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. 
  • Και τέλος η Gold οι οποία κόστιζε 200 ευρώ και δικαιούσουν 6 εισιτήρια ανά ημέρα για το φεστιβάλ κινηματογράφου, 6 εισιτήρια ανά ημέρα για το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ και δωρεάν είσοδο σε όλες τις προβολές του Ολύμπιον. Με την Κάρτα Gold δεν θα ασχοληθώ καθόλου στο παρόν άρθρο, αφού η τιμή και τα προνόμια της παρέμειναν τα ιδία.


Φέτος λοιπόν καταργήθηκε η κάρτα δεκαημέρου και υπάρχει μόνο η Gold, η κάρτα για τους φοιτητές της σχολής κινηματογράφου του Α.Π.Θ. και η ετήσια, η τιμή της οποίας από τα 80 ευρώ (50 για την εκπτωτική) διαμορφώθηκε στα 35 ευρώ (25 για την εκπτωτική). Με την μικρή διαφορά ότι πλέον για κάθε ταινία που θα θέλεις να δεις στο φεστιβάλ κινηματογράφου θα πληρώνεις 2 ευρώ επιπλέον, ενώ για κάθε ταινία που θα θέλεις να δεις στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ θα πληρώνεις 1 ευρώ επιπλέον.


Άρα εκεί που έδινες 80 ευρώ και μπορούσες να δεις συνολικά 80 ταινίες και στα δύο φεστιβάλ, τώρα εάν θέλεις να  δεις 80 ταινίες, θα πρέπει να πληρώσεις 155 ευρώ. Μιλάμε για αύξηση της τάξεως του 93,7%.
Εγώ πέρσι έβγαλα την κάρτα 10ημέρου (που λόγω ανεργίας την αγόρασα 40 ευρώ) και είδα 25 ταινίες. Φέτος εάν θέλω να δω 25 ταινίες θα πρέπει να πληρώσω 75 ευρώ. Αύξηση δηλαδή 87,5% για κάποιον που είναι άνεργος.
Γιατί όμως το φεστιβάλ προχώρησε σε μια τέτοια κίνηση αυτοκτονίας που πιθανότατα θα οδηγήσει σε ερημωμένες αίθουσες;

Δυστυχώς ένα πρόβλημα που είχε ενταθεί τα τελευταία χρόνια ήταν το γεγονός ότι πολύς κόσμος έκοβε εισιτήρια για ταινίες που τελικά δεν πήγαινε να δει. Έτσι μπορεί να υπήρχαν προβολές που στα χαρτιά να ήταν sold out, αλλά μέσα στην αίθουσα να υπήρχαν δέκα άτομα, με αποτέλεσμα να συνωστίζονται εκατοντάδες άνθρωποι έξω από την αίθουσα για τις ακυρώσεις και οι προβολές να καθυστερούν την έναρξή τους.

Πρόβλημα που προφανώς οι υπεύθυνοι του φεστιβάλ αποφάσισαν να λύσουν, «τιμωρώντας» τους πιο πιστούς σινεφίλ και όλους όσους γέμιζαν τις αίθουσες ακόμα και στις πιο αδιάφορες ταινίες. Η λογική του «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι» για μία ακόμη φορά σε εφαρμογή στην χώρα μας.

Προφανώς από δω και πέρα το φεστιβάλ θα το απολαμβάνουν μόνο όσοι έχουν διαπιστεύσεις (δημοσιογράφοι, σκηνοθέτες, «επίτιμοι» καλεσμένοι κ.τ.λ.) εις βάρος των σινεφίλ που θα κοιτάνε και θα ξανακοιτάνε το πρόγραμμα, ψάχνοντας να βρουν ταινίες με γνωστούς συντελεστές, έτσι ώστε να μειώσουν το ρίσκο της «φόλας». Οι πιο άγνωστες ταινίες δεν θα έχουν ούτε πέντε άτομα στην αίθουσα, ενώ όπως πάντα κάποιοι «κράχτες» θα είναι sold out. Περαστικά μας.

3 σχόλια :

  1. Σχόλιο μέλους στην σελίδα του Φεστιβάλ στο Facebook:

    «Εάν το σκεπτικό πίσω από αυτήν την κίνηση είναι να δεσμεύεται ο κάτοχος κάρτας ούτως ώστε να παρακολουθεί όντως τις ταινίες για τις οποίες εκδίδει εισιτήρια, σίγουρα θα υπάρχει άλλος τρόπος (έτσι κι αλλιώς υπάρχει το σύστημα ακύρωσης του εισιτηρίου και ο κόσμος που εκδίδει κάρτα συνεχώς μειώνεται). Θα έπρεπε από την πλευρά σας να διευκολύνετε τον θεατή και να παρέχετε κίνητρο σε όλους που προσπαθούν να παρευρεθούν στο φεστιβάλ. Αυτό που κάνετε είναι μία κίνηση προς τη αντίθετη κατεύθυνση. Με τις "νέες τιμές" που προσφέρετε το μόνο που κάνετε είναι να αυξήσετε το κόστος για κάποιον που θέλει να παρακολουθήσει το φεστιβάλ κινηματογράφου και ντοκιμαντέρ. Θα πρότεινα στη διοίκηση να αναζητήσει άλλους τρόπους ανεύρεσης εσόδων για το φεστιβάλ ειδικά τη στιγμή που κάποιοι πλήρωναν επί σειρά ετών το αντίτιμο της κάρτας ώστε άλλοι να μπορούν να διοργανώνουν πριβέ πάρτι και να καλύπτουν τα έξοδα των διακοπών τους.»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι άνθρωποι είναι απαράδεκτοι..Φωστήρες οικονομολογικών όλοι σ'αυτή την χώρα..Πάντως εγώ μετά από 17 χρόνια,φέτος ''κόβω'' το φεστιβάλ. Με πόνο καρδιάς, αλλά δεν υποκύπτω στον ηλίθιο εκβιασμό τους..Έβλεπα τις ουρές σήμερα και αναρωτιόμουν πόσο πρόβατα μπορεί να είμαστε..Μόνο γκρίνια τα τελευταία χρόνια -σε όλα τα επίπεδα- και μετά απλά περνάμε απ'το ταμείο και πληρώνουμε ότι μας επιβάλλουν πραξικοπηματικά..

    ΑπάντησηΔιαγραφή