Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

TIFF54: Day 6


Κελί από χρυσάφι
Υπόθεση:  Τρεις δεκαπεντάχρονοι ξεκινούν από την Γουατεμάλα για να διασχίσουν το Μεξικό με τελικό προορισμό το Λος Άντζελες.

Η Γνώμη μου: Χωρίς περιττούς μελοδραματισμούς και την γνωστή μιζέρια που μας έχουν συνηθίσει οι μεξικανοί εδώ και μερικά χρόνια, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Διέγο Κεμάδα-Δίες, παρακολουθεί ψύχραιμα το ταξίδι ενηλικίωσης των τριών (στην πορεία τεσσάρων) παιδιών στην αναζήτηση της γης της επαγγελίας, και την συνειδητοποίηση, με τον πιο σκληρό τρόπο, ότι κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό. Φαβορί για την απονομή του Σαββάτου.

Πρωτότυπος τίτλος: La jaula de oro
Χώρα: Μεξικό
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτης: Διέγο Κεμάδα-Δίες
Τμήμα: Διεθνές Διαγωνιστικό
Βαθμολογία: 4/5


 
Φωτίζεις τη νύχτα
Υπόθεση: Από που να αρχίσεις και που να τελειώσεις. Μια κωμόπολη της Ανατολίας που έχει δύο ήλιους και τρία φεγγάρια. Ένας πρωταγωνιστής (ο Τζεμάλ) που περνάει μέσα από τοίχους και ερωτεύεται μια γυναίκα που ξεσκατώνει τον θείο της. Μια πλανόδια πωλήτρια που σταματάει τον χρόνο όποτε θέλει. Μία αόρατη δασκάλα. 'Ένας άνδρας που πυροβολάει χωρίς όπλο και ένα κάρο ακόμα περίεργοι χαρακτήρες, μπλέκουν όλοι μεταξύ τους στις πιο απίστευτες καταστάσεις που είδες σε ταινία, ούτε κι εγώ θυμάμαι από πότε.

Η Γνώμη μου: Δεν μπορώ να αποφασίσω αν αυτό είναι το μεγαλύτερο αριστούργημα που έχω δει στην ζωή μου ή το μεγαλύτερο κινηματογραφικό σκουπίδι όλων των εποχών. Υπάρχουν σκηνές καθ' όλη την διάρκεια της ταινίας προορισμένες να μείνουν στην κινηματογραφική ιστορία και άλλες που απορείς με τα όσα απίστευτα διαδραματίζονται. Μέχρι να το ξαναδώ δυο τρεις φορές ακόμα, πάντως, στέκομαι κάπου στην μέση.

Πρωτότυπος τίτλος: Sen aydınlatırsın geceyi
Χώρα: Τουρκία
Χρονιά: 2013
Σκηνοθέτης: Ονούρ Υνλύ
Τμήμα: Mατιές στα Βαλκάνια (Κυρίως πρόγραμμα)
Βαθμολογία: 3/5

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου